" پایان نامه آماده کارشناسی ارشد | تعاریف مفهومی و عملیاتی – 3 " |
“
تعاریف مفهومی و عملیاتی
در این بخش به تعریف مفهومی و عملیاتی مهم ترین واژه های غیر بدیهی مورد استفاده در عنوان یا پرسش های تحقیق اشاره شده است:
- نرخ تورم:
تورم وضعیتی است که سطح عمومی قیمت ها به طور مداوم و به مرور زمان افزایش مییابد. نکته حائز اهمیت در تعریف تورم، عنصر زمان و تداوم افزایش سطح عمومی قیمتها است، بدین معنا که قیمتها باید به صورت مداوم درطول زمان افزایش داشته باشند. اگر قیمتها در یک دوره خاص افزایش یابند و سپس این روند صعودی قطع شود به این فرایند تورم اطلاق نمیشود، چراکه افزایش صعودی در قیمت ها باید تداوم داشته باشد(غفاری ونعیمی پژو،۱۱۹،۱۳۹۱). نرخ تورم از تقسیم تغییر قیمت کالاها و خدمات بر قیمت های قبلی و ضرب در عدد ۱۰۰ محاسبه میگردد.
- نرخ ارز:
نرخ مبادله پول رایج یک کشور با پول سایر کشورها را اصطلاحاً نرخ ارز گویند، این نرخ در کشورهای مختلف بر اساس یکی از روش های ثابت، متغیر، چند گانه یا مدیریت شناور شده تعیین میگردد. سیاست تعیین نرخ ارز، تنظیم کننده جریان ورود و خروج ارز در اقتصاد ملی است و از آن طریق میزان ورود و خروج کالا، خدمات و سرمایه بین یک کشور با سایر کشورها مشخص میشود(فرجی ،۱۳۸۲).
- تولید ناخالص داخلی (GDP):
تولید ناخالص داخلی را اندازه گیری ارزش بازار کل کالاها و خدمات نهایی در داده های تولید شده در یک کشورسال، به مصرف کل، سرمایهگذاری و هزینه های دولت، بهعلاوه ارزش صادرات، منهای ارزش برابر واردات. نرخ رشد آن است که همیشه با رشد اقتصادی همراه است(اسنمیلا[۴]واوسه ایره،۶۸،۲۰۱۲).
- بازده سهام:
منظور از بازده کل مجموعه مزایائى است که در طول سال به سهم تعلق مىگیرد؛مجموعهٔ این مزایا شامل: ۱) افزایش قیمت سهام در آخر سال مالى نسبت به ابتداى سال مالى مورد محاسبه، ۲)سود نقدى ناخالص هر سهم طبق مصوبهٔ مجمع عمومى صاحبان سهام که بعد از کسر مالیات پرداخت مىگردد. ۳) مزایاى ناشى از حق تقدم خرید سهام که قابل تقویم به ارزش ریالى است.
قلمرو تحقیق
گستره مورد مطالعه در تحقیق حاضر را می توان بر مبنای ابعاد موضوعی، مکانی و زمانی به صورت زید مورد تعریف قرار داد:
الف) موضوعی:
حیطه مورد مطالعه در تحقیق حاضر عبارت از تعیین رابطه بین رفتارهای دورهای شاخصهای بازار سهام و تولید ناخالص داخلی و نرخ ارز دربورس اوراق بهادار تهران، در بازه زمانی مورد مطالعه بوده است.
ب) گستره مکانی:
تحقیق حاضر در سطح کلان به انجام رسیده و گستره مکانی آن نظام اقتصادی کشور ایران در بازه زمانی مورد بررسی بوده است. بنابرین در این تحقیق مجموعه شرکت های بورسی نیز به عنوان بخشی از این نظام کلان اقتصادی مورد مطالعه قرار گرفته و در سطح خرد شرکت خاصی مورد ارزیابی واقع نشده است.
ج) بازه زمانی:
بازه زمانی مورد مطالعه در این تحقیق دوره ای دوازده ساله منتهی به ۲۹/۱۲/۱۳۹۲ به صورت مقاطع ماهانه و در مورد برخی از شاخص ها مقاطع زمانی سالانه بوده است.
روش تحقیق
روش تحقیق مورد استفاده در این تحقیق از جهت هدف، روش گرد آوری داده ها و استنتاج، طرح تحقیق و نهایتاً نوع و ماهیت داده ها و روش های مورد استفاده به صورت زیر بوده است:
الف) روش تحقیق از جهت هدف :
با توجه با اینکه تحقیق حاضر با به کارگیری مدل ها ، روش ها و نظریه های موجود در راستای تبیین و حل مسائل مبتلا به یا بهبود وضعیت در زمینه تعیین رابطه بین شاخص بورس و متغیرهای کلان نرخ ارز، نرخ بهره، تولید ناخالص داخلی، رشد اقتصادی و نرخ تورم مبتنی بر عملکرد ۱۲ ساله منتهی به ۲۹/۱۲/۱۳۹۲ به انجام رسیده است، از جهت هدف “کاربردی” بوده است.
ب)روش تحقیق از جهت روش استنتاج :
در این تحقیق به جهت استفاده از روش سرشماری در تعیین رابطه بین شاخص بورس و متغیرهای کلان نرخ ارز، نرخ بهره، تولید ناخالص داخلی، رشد اقتصادی و نرخ تورم مبتنی بر عملکرد ۱۲ ساله منتهی به ۲۹/۱۲/از طرفی و به کارگیری تحلیل روند از طرف دیگر، از روش استنتاج “توصیفی” استفاده شده است.
ج) طرح تحقیق:
با عنایت به اینکه داده های آماری مورد استفاده در این تحقیق، در تعیین رابطه بین شاخص بورس و متغیرهای کلان نرخ ارز، نرخ بهره، تولید ناخالص داخلی، رشد اقتصادی و نرخ تورم مبتنی بر عملکرد ۱۲ ساله منتهی به ۲۹/۱۲/۱۳۹۲ بر مبنای داده های عملکردی طی دوازده ساله منتهی به۲۹/۱۲/۱۳۹۲بوده و به طور کلی بازه زمانی گذشته میباشد طرح تحقیق از نوع پس رویدادی، گذشته نگر یا توصیفی- تحلیلی مبتنی بر تجربیات گذشته یا به عبارتی ٍEx Post Facto بوده است.
د) نوع و ماهیت داده ها و روش ها:
در این تحقیق کلیه متغیرها ماهیتی عینی، غیر کیفی و قابل اندازه گیری کمی داشته و با روش کمی تحلیل روند ارتباط بین متغیرها یا تحلیل داده ها به انجام رسیده است. لذا روش تحقیق حاضر بسته به نوع و ماهیت داده ها و روش های مورد استفاده در تحلیل داده ها و رابطه بین آن ها از نوع” غیرقضاوتی و کمی” بوده است.
۱-۱۰ ساختار گزارش تحقیق
گزارش تحقیق حاضر طی ۵ فصل به ترتیب و محتویات ذیل تنظیم گردیده است:
فصل اول کلیات تحقیق :
به شرحی که گذشت و به ترتیب به مقدمه، ضرورت و اهمیت انجام تحقیق، تبیین مسئله ،اهداف ،سوالات ،فرضیات ،تعاریف عملیاتی واژه های اساسی، روش کلی و قلمرو تحقیق اختصاص یا فته است.
فصل دوم ادبیات تحقیق :
که در آن به شرح مفاهیم، مبانی نظری مربوط به متغیرهای کلان اقتصادی مشتمل بر نرخ ارز، تورم، رشد اقتصادی، تولید ناخالص داخلی، نرخ ارز و شاخص کل بورس و مدل ها یا روش های مورد استفاده در این زمینه و پیشینه به کارگیری آن ها، پرداخته شده است .
فصل سوم روش تحقیق:
این فصل به بیان متدولوژی یا روش شناسی تحقیق پرداخته است. بر همین اساس طی این فصل، تشریح روش کلی و فرایند اجرایی و به تعبیری جزییات نحوه انجام تحقیق مشتمل بر تعریف جامعه آماری ،نمونه و روش نمونه گیری ،روش های گردآوری داده ها ،ابزار تحقیق، مدل تحقیق یا متغیرها و نحوه اندازه گیری هریک و روابط بین آن ها و نهایتاً روش های آماری و غیر آماری، و نرم افزارهای تجزیه و تحلیل داده ها اختصاص یافته است.
فصل چهارم یافته های تحقیق:
که طی آن بر مبنای پردازش داده های تاریخی به دست آمده از گستره مکانی تحقیق در بازه زمانی مربوطه به توصیف جامعه آماری، توصیف یافته ها، و تعیین ارتباط بین متغیرها و نهایتاً به تبیین روابط بین متغیرها پرداخته شده است.
فصل پنجم تلخیص ،نتیجه گیری و پیشنهادها:
“
فرم در حال بارگذاری ...
[شنبه 1401-09-19] [ 12:19:00 ق.ظ ]
|